Oosterseweg 1
9785 AD Zuidwolde (Gn)
info@marijkebuursink.nl
Voor het melden van een overlijden
dag en nacht bereikbaar:
06 – 411 085 20

Kinderen en afscheid

Kinderen gaan anders om met de dood dan volwassenen.

Sommigen kunnen heel direkt zijn en nuchtere vragen stellen: "Mevrouw, ligt oma echt in die kist?" of: "Doet het pijn als ze de oven ingaat?" Anderen zijn heel stilletjes en trekken zich wat terug. Ze hebben hun eigen manier van afscheid nemen en het verwerken van een overlijden, maar ze horen bij de voorbereiding van het afscheid.

Het is mijn ervaring dat veel kinderen het fijn vinden als de ouders hen betrekken bij de voorbereiding van de uitvaart. Ze hebben vaak goede ideeën. Ze vinden het vaak fijn om iets te kunnen doen: een tekening maken of een gedicht, een bloem neerleggen of zelfs iets zeggen.

Kinderen geven zelf heel goed aan of ze bv. opa of oma nog willen zien. Zij gaan daar meestal gemakkelijker mee om dan volwassenen. Dit samen met je kinderen beleven is een ervaring die het leven verrijkt van zowel de ouders als de kinderen.

Marijke Buursink biedt advies en informatieboekjes voor ouders en kinderen.

uitvaart kinderen

Wanneer kinderen sterven…

... doet alles pijn.

Kinderen horen bij het leven, bij spelen en groeien - niet bij de dood. Het gaat tegen de natuur in, om je kind te moeten verliezen. Behoedzaamheid en respect zijn voor mij de sleutelwoorden in het begeleiden van de ouders.